Buiten slapen

Het is er misschien nog een beetje té koud voor, al zorgde de zomerse temperaturen van de afgelopen dagen voor aangenaam warme nachten:

Buiten slapen

Ik vind het zelf heerlijk om buiten de nacht door te brengen of overdag buiten te dutten. De dromen die ik dan heb zijn rustiger en helderder. Het contact met de aarde en de natuur om me heen lijkt mijn lichaam en geest te stimuleren en heeft een bijzonder verkwikkend effect waardoor ik uitgeruster en helderder wakker word.


Photo by Devon Wilson

Gezond voor lichaam en geest

Buiten slapen is om zoveel redenen goed voor je. Zo is de buitenlucht gezonder dan de lucht in huis, wordt het instinct en natuurlijke dag-nachtritme (bioritme) gestimuleerd en slaap je rustiger en dieper. Daarnaast prikkelen de natuurlijke omgevingsgeluiden onze zintuigen en instincten en hebben ze een rustgevend effect op ons lichaam en geest.

Ons contact met de natuur is nog steeds essentieel voor ons fysieke en geestelijke welzijn. Sinds ons bestaan als jager-verzamelaars zo’n 1,8 miljoen jaar geleden zijn we niet zoveel geëvolueerd dat we zonder de natuur kunnen.

Buiten dromen

Ook voor je dromen is buiten slapen of dutten goed. Doordat je rustiger en dieper slaapt krijgt je onderbewuste de ruimte om de gedachten die je bezighouden beter weer te geven. Het directe contact met de aarde en de natuur stimuleert je zintuigen en instincten en heeft een verhelderend effect op hoe je onderbewuste je dromen vorm geeft doordat je meer “geaard” bent en letterlijk in het “nu” ligt. De natuurlijke omgevingsgeluiden kunnen tevens houvast en troost bieden wanneer je toch een intense of chaotische droom hebt. Je lichaam herkent deze geluiden waardoor ook je geest kalmeert.

Probeer het zelf

Probeer het zelf uit. Vergeet niet een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen zoals:

  • een comfortabele ligplek
  • muggenzalf / zonnebrandcrème (je wilt je buitenavontuur natuurlijk niet laten verpesten door irritante muggen of een verbrande huid)
  • zaklamp of een nachtkijker (tenzij je op de tast de wc weet te vinden..)
  • Klamboe (zeker geen overbodige luxe)
  • Zeil (voor als het weer besluit zich niet aan de voorspelling te houden en het toch gaat regenen)

Misschien lukt het de eerste keer niet meteen en lig je met je ogen wagenwijd open naar de hemel te staren. Zie het niet als falen maar geniet ervan en probeer het later nog eens een keer. Bouw het desnoods rustig op met elke keer een uurtje.

Fijne nacht gewenst ; )